Despre noi

Acest site este creația unei echipe de tineri profesioniști fara afiliere politica si fara un alt interes in afara monitorizarii felului in care se cheltuiesc banii publici in Romania.

Suntem de parere ca baniitai ii va ajuta atat pe ziaristii si ONG-istii care doresc sa gaseasca numeroasele cazuri de coruptie din domeniul achizitiilor publice, cat si pe cetatenii interesati de cum se cheltuiesc banii lor.

Site-ul e structurat pentru a arata atat entitatile de stat care au acordat contracte publice cat si firmele contractante. Este un instrument simplu, menit sa elimine “hatisul” cautarii individuale in SEAP sau in site-urile diverselor institutii publice.

Consideram ca informatia accesibila inseamna transparenta cheltuirii banului public. Aceasta transparenta inseamna, la randul ei, responsabilizarea statului si a celor care fac afaceri cu statul.

Pe scurt, speram sa ajutam la descoperirea cazurilor de coruptie si de cheltuire iresponsabila a banilor publici. Banii nostri, ai romanilor.

De ce am construit acest site?

Am construit acest site pentru ca, desi suntem recunoscatori guvernului pentru publicarea informatiilor despre contractele si cumpararile directe incheiate prin SEAP in ultimii 8 ani, consideram ca aceasta informatie poate fi prezentata intr-un format cu adevarat util.

Va prezentam mai jos formatul datelor publicate de guvern:

export-seap
Figura 1 – extras dintr-un fisier publicat de guvern

Imaginati-va ca doriti sa vedeti cat a cheltuit o institutie publica in perioada 2007-2015. In formatul publicat ar trebui sa cautati prin peste 8 milioane de randuri imprastiate in peste 30 de fisiere.

De multe ori cercetarea datelor publicate este ingreunata si de erorile de introducere a datelor in sistem.

Prin intermediul acestui site am usurat mult munca cetateanului interesat de modul in care sunt cheltuiti banii publici.

In subsolul fiecarei pagini aveti 2 formulare de cautare unde puteti cauta ofertanti (firme) si autoritati contractante (institutii publice, companii de stat dar si unele companii private).

Am “ordonat” datele si in functie de tipul participantilor la sistem, astfel avem pagina Autoritati Contractante si pagina Ofertanti, unde puteti sa vedeti mai usor cine a cheltuit mai multi bani si pe ce.

Daca doriti sa luati legatura cu noi, va rugam sa folositi informatiile de pe pagina de Contact.

In general raspundem la mesaje dupa ora 17.30, deoarece, surprinzator sau nu, chiar avem loc de munca. Cineva trebuie sa plateasca si taxele cu care se platesc aceste contracte si cumparari directe.


Acest site conține informații publice în baza Licenței pentru Guvernare Deschisa v1.0 – datele sunt disponibile pe siteul data.gov.ro